Dit is wat een lactatiedeskundige voor je kan doen

lactatiedeskundige in amsterdam

Geef je borstvoeding of ben je van plan om na je zwangerschap borstvoeding te geven aan je kindje? Dit is niet altijd even vanzelfsprekend. Bij de ene moeder verloopt het soms soepeler dan bij de ander. En dat kan heel wat frustratie opleveren. Een lactatiedeskundige kan je hierbij helpen en bovendien al jouw vragen over het geven van borstvoeding beantwoorden. Waarvoor kun je een lactatiedeskundige allemaal voor raadplegen en hoe vind je de juiste expert bij jou in de buurt?

Wat is een lactatiedeskundige?

Een lactatiedeskundige, ook wel lactatiekundige genoemd, is een specialist op het gebied van borstvoeding. Deze deskundige heeft hiervoor een speciale opleiding afgerond en kan jou helpen met allerlei problemen, vragen en uitdagingen waar je tegenaan loopt bij het voeden van je kindje. Ook als je zwanger bent en van plan bent om na je bevalling borstvoeding te geven, kun je een lactatiedeskundige raadplegen. Dat kan heel fijn zijn als het je eerste kindje is, maar ook als je eerder geprobeerd hebt om borstvoeding te geven en daarna met vragen bent blijven zitten die je nu beantwoord wilt hebben.

Problemen bij borstvoeding

Wanneer je dus tegen problemen aanloopt bij het geven van borstvoeding, kun je hulp vragen aan een deskundige. Fijn! Maar om welk soort problemen gaat het dan? Dit kan vanalles zijn, zoals problemen bij het aanleggen of pijn voelen tijdens het voeden van je kindje. Maar het kan ook zijn dat je twijfelt of je baby wel goed of genoeg drinkt. Of misschien drinkt hij of zij wel goed, maar merk je dat het toch niet voldoende groeit. Misschien is je kindje wel heel onrustig tijdens het voeden. Wat het probleem ook is, je kunt ervoor terecht bij de lactatiedeskundige.

lactatiedeskundige in amsterdam

Vragen over borstvoeding

Naast hulp bij problemen, bieden lactatiedeskundigen ook voorlichting. Ook deze kan zeer uiteen lopen. Zo kun je er terecht als je wilt weten hoe je een tweeling het beste kunt voeden, maar ook als je als moeder ziek of gehandicapt bent kun je advies krijgen over hoe je toch borstvoeding kunt geven. Hetzelfde geldt als je kindje ziek of gehandicapt is. Wil je de borstvoeding gaan afbouwen? Ook dan kun je een lactatiekundige zoeken om je hierbij te adviseren. Zodat dit voor jou én voor je kindje zo prettig mogelijk gebeurt.

Hoe gaat een lactatiekundige te werk?

Het beste is om een lactatiedeskundige in de buurt te zoeken. Ze zijn er in heel Nederland en via google heb je er dan ook zo een gevonden. Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam, dan hoe je alleen maar ‘lactatiedeskundige Amsterdam’ in te typen en voilá: er verschijnen er meteen een aantal op je scherm. Bij problemen zal de deskundige de borstvoeding willen observeren. Er wordt gekeken naar hoe je borstvoeding geeft, hoe de baby drinkt en zich gedraagt. Maar ook naar hoe je borsten eruit zien en soms ook naar de mond van het kindje. Je krijgt tips en indien nodig wordt er een plan opgesteld.