Eten uit eigen tuin

Alle dingen die je zelf doet zorgen voor de meeste voldoening. Dit geldt natuurlijk niet in de laatste plaats voor het kweken van het eigen voedsel. Eten uit eigen tuin is daarom erg populair. Wat daarbij opvalt is dat veel mensen nog altijd geen besef hebben van wat er eigenlijk allemaal mogelijk is op dit gebied. Het zelf kunnen kweken van groente, fruit en kruiden gaat namelijk veel verder dan de gebruikelijke varianten. Zo kunnen dus hele goede en complete maaltijden op tafel komen te staan. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je over de nodige kennis beschikt.

Begin bij de basis

Zoals met elke nieuwe vaardigheid die je gaat aanleren is het belangrijk om vooral bij de basis te beginnen. Kies voor een kleinschalig project en kies een groentesoort die redelijk gemakkelijk te onderhouden is en goede kans van slagen heeft in het Nederlandse klimaat. Dit kan een goed begin zijn. Zo kan je leren wat er allemaal bij komt kijken om voor het eigen voedsel te zorgen. Het is immers altijd zo dat hier voldoende tijd en aandacht aan besteed moet worden. Zelfs wanneer de soort die gekozen is gemakkelijk te onderhouden is in het Nederlandse klimaat. Een van de makkelijkste planten om mee te beginnen is de droef, ben je benieuwd naar hoe ook jij dit kunt doen? Kijk dan hier eens: Een druif snoeien. Je zult al snel merken dat dit naar meer smaakt en je al gauw wilt uitbreiden!

Langzaam uitbreiden

Wanneer je de basisbeginselen onder de knie hebt kan je langzaam gaan uitbreiden. Het is dan vooral belangrijk dat je dit op een slimme manier doet. Dat betekent dus dat je zaken moet gaan zoeken die op elkaar aansluiten. Dit maakt het gemakkelijker om te zorgen dat alles op rolletjes blijft lopen. Zeker ook wanneer je het kunt volhouden om er voldoende tijd en aandacht aan te besteden. Dit is echter voor veel mensen geen probleem. Het is namelijk zo dat voor veel mensen al snel blijkt dat het verbouwen van groente en fruit in eigen tuin een zeer ontspannende hobby is.

 

Vergaar kennis

Het is ook belangrijk om steeds meer te blijven leren over het verbouwen van eten in eigen tuin. Dit gaat veel verder dan alleen het leren kennen van nieuwe soorten. Er zijn immers ook allerlei randzaken die van groot belang zijn voor het slagen van een groente. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van een goede voedingsrijke bodem. Denk ook aan voldoende vocht en licht. Al dit soort zaken zijn te leren. Hier is immers door de eeuwen heen veel kennis over vergaard en gedeeld. Hier kan je veel gebruik van maken. Bovendien kan je de kennis zelf ook weer delen.

Leren koken

Naast het kunnen verbouwen van de voeding is het natuurlijk ook belangrijk dat je ermee om leert gaan. Je zal de maaltijden immers ook moeten kunnen bereiden. Zeker wanneer je wat verder komt en meer bijzonder producten en recepten gaat proberen is dit van groot belang. Je kunt daarom ook best wel wat tijd besteden aan het leren koken van allerlei maaltijden. Zo kan je letterlijk het gehele proces van het zaaien tot en met het opeten geheel zelf in de hand houden. Dit maakt het ook nog eens ontzettend bevredigend. Je kunt namelijk helemaal zelfvoorzienend worden. Dit is een droom van veel mensen.

Het hele jaar rond

Na enige tijd zal het mogelijk zijn om het hele jaar rond met producten bezig te zijn. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een zaaikalender gebruiken. Dit is een hulpmiddel aan de hand waarvan je in de gaten kan krijgen wat je op welk moment moet doen om succesvol je eigen groente en fruit te verbouwen. Ook voor kruiden kan dit erg handig zijn. Het zijn immers juist de kruiden die een belangrijke rol spelen in veel maaltijden. Deze zijn dan ook zeer gemakkelijk en zeer uitgebreid in eigen tuin te kweken. Zo kan je op elk moment van het jaar iets eten wat bij jou past.

Gelijkgestemden zoeken

Hert kan ook leuk zijn om samen te werken met gelijkgestemden. Er zijn immers flink wat mensen bezig met het zorgen voor eten uit eigen tuin. Juist door verschillende dingen te proberen is het mogelijk om van elkaar te leren. Dit kan natuurlijk erg leuk zijn. Bovendien kan je zo veel meer verschillende dingen proberen in een korter tijdsbestek. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk om een hobby met anderen te kunnen delen. Dit maakt het immers een stuk meer ontspannen. Dit is immers ook een belangrijke factor in dit geheel.

Blijven ontwikkelen

Het is vooral ook leuk om te ontdekken dat je voortdurend kan blijven ontwikkelen als het gaat om eten uit eigen tuin. Je kunt altijd weer nieuwe dingen leren. Dit kunnen nieuwe methodes van kweken zijn, maar het kunnen ook andere manieren van onderhouden zijn. Daarnaast zijn er natuurlijk altijd weer nieuwe soorten die je kunt uitproberen. Daardoor is het een hobby die lange tijd van grote waarde kan zijn en uiteindelijk zelfs kan uitgroeien tot meer dan een hobby alleen. Wanneer je immers voldoende kan kweken om er zelf van te leven kan je hier heel veel voordeel van hebben als mens.