Houtstrips maken jouw huis leuker!

Met houtstrips kun je die saaie muur in jouw woning mooi decoreren. Ze zijn vaak voorgemonteerd aan panelen van ongeveer 2,5 centimeter dik (kant-en-klaar). Zo geef jij jouw woonkamer, slaapkamer en de rest van je huis een mooie, rustieke uitstraling. Vaak hebben houtstrips een 3D effect waardoor de strips de uitstraling hebben van een unieke houtstructuur. Je hebt ze in verschillende soorten en maten en daardoor is er keuze genoeg voor iedereen. Ze geven jouw huis gelijk een warme uitstraling en ze zijn een ware eyecatcher wanneer je binnen komt.

Voordat je jouw houtstrips gaat bestellen, is het belangrijk om te meten hoe veel houtstrips je nodig hebt. Dit kan je later veel tijd besparen zodat je niet een tweede keer moet bestellen of naar de bouwmarkt moet.

Hoe monteer je houtstrips?

Het monteren van houtstrips hoeft niet moeilijk te zijn. Wanneer de bestelde houtstrips binnen komen, wordt het aangeraden om ze een weekje te laten wennen aan de omgeving. Aangezien hout een natuurlijk materiaal is, kan het namelijk nog wel eens zijn dat ze gaan krimpen of groeien. Voordat je deze dus aan de muur gaat plakken, is het handig om ze eerst te laten wennen en, wanneer ze gestabiliseerd zijn, aan de slag te gaan.

Als het zo ver is, moet je er voor zorgen dat de muren, waarop je de houtstrips wilt bevestigen, droog en schoon zijn. Daarnaast is het ook van belang dat deze ondergrond vlak is en dus kleine oneffenheden verwijderd zijn. De panelen met houtstrips moet je op zo’n manier plakken dat de naden niet zichtbaar zijn, zo komen ze er het mooiste uit. Werk van beneden naar boven en zorg dat je een goede lijm voor hout hebt. Vraag hiervoor wel even voor de zekerheid een specialist of de montagelijm sterk genoeg is voor de panelen. Je wil natuurlijk niet dat ze van je muur af vallen.

Als je de lijm in een zigzagpatroon in de lengte van het paneel hebt aangebracht, kan je de plaat tegen de muur drukken. Druk eerst nog niet te hard, zodat je de houtstrips nog een beetje kan verschuiven waar nodig. Als alles goed zit, druk hem dan stevig in de juiste positie en haal overige lijmdruppels snel weg met een vochtige, schone doek. Ook heb je zelfklevende houtstrips. Deze kan je gemakkelijk op een vlakke onderlaag zoals tegels of een vlakke muur.

Het onderhoud van houtstrips

Houtstrips onderhouden is niet moeilijk. Wanneer ze zijn geplakt, en 24 uur zijn gedroogd van de montage, zou je ze kunnen afwerken met kalk-, olie-, lakverf-, of beitsafwerking. Dit ligt echt wel aan jouw keuze houtstrips. Zo kan je een stukje meenemen naar de bouwmarkt om daar de producten op te testen en te kijken hoe het er het mooiste uitkomt. Om de houtstrips schoon te houden, gebruik je een zachte, schone, eventueel vochtige stofdoek. Let wel op dat je hierbij geen staalborstels, zuurhoudende of chemische schoonmaakproducten gebruikt. Dit kan schadelijk zijn voor de net nieuwe en mooie houten wand.