Lachgas onmisbaar in de moderne keuken

slagroom maken met lachgas patronen

Het maakt niet uit aan welke chefkok je het vraagt, allemaal zullen ze beamen dat lachgas onmisbaar is hun keuken. Niet letterlijk natuurlijk. De chef mengt het gas niet als ingrediënt door het eten. De druk van het gas wordt gebruikt om gerechten snel luchtig te maken. Lachgas heeft namelijk, geen geur, kleur, of smaak. Met behulp van een sifon en een patroon maak je een vloeistof met één druk op de knop tot een luchtige substantie. De sifon kan je steeds blijven hergebruiken, maar het patroon moet je steeds vervangen. 

De lekkerste slagroom van lachgas

Met een professionele roestvrijstalen sifon maak je slagroom in een handomdraai. Je vult de sifon simpelweg vloeibare slagroom en spuit het op het ijs of de taart. Het gas in het patroon wordt tijdens het spuiten met hoge druk aan de vloeistof toegevoegd. Elk patroon met gas bevat ongeveer 8 gram distikstofoxide (N2O), waar je ongeveer een halve liter slagroom mee maakt. Zorg altijd dat je reserve patronen in huis hebt. Het zou zonde zijn als je tijdens het bereiden niet verder kan. 

Wil je iets specialers, maak dan zelf je eigen slagroom van scratch. In het sifon meng je volle room, poedersuiker en vanille-extract. Vervolgens even schudden, en je spuit zo lekker zelfgemaakte slagroom. Voor een gezonde optie kan je een deel van de room vervangen door magere yoghurt. Half om half geeft het beste resultaat. Een heerlijk frisse en luchtige slagroom met weinig vet.

Ook luchtige wafels maak je met lachgas

Als je toch wafels gaat maken, kies dan om Belgische wafels te maken. Dat zijn die grote en diepe wafels met diepe groeven erin. Je kan ze kant en klaar in de winkel kopen en opwarmen, maar dat is niet zo lekker als het zelf maken. Zeker niet als je lachgas als het geheime wapen inzet. Want met het N2O maak je het deeg luchtig en worden je wafels super licht en krokant. 

Maak het beslag en doe het in het sifon. Even schudden, en je bent klaar om het beslag in je wafelijzer te spuiten. Let er wel op de hendel rustig te bedienen, zodat niet je hele keuken onder zit. Met een beetje beleid gaat het prima. Vult het wafelijzer en wacht een paar minuten tot ze klaar zijn. Meestal sneller dan normale wafels. Houdt een minuut of zes aan. En smullen maar. 

Toptip: Je kan hetzelfde trucje ook gebruiken voor extra luchtige pannenkoeken.

Culinair verrassen met schuim

slagroom maken met lachgas patronen

Als je vaker uit eten gaat, zal je vast wel eens een gerecht hebben gekregen dat geserveerd met een spannend en smakelijk schuim. Bijvoorbeeld een schuim gemaakt van paddenstoelen, Parmezaanse kaas of citroen. Je kan eigenlijk overal wel schuim van maken. Het is belangrijk dat de emulsie een eiwit heeft als bestanddeel om goede en blijvende schuim te maken. Dit kan bijvoorbeeld room, melk, boter, lectine of eiwit zijn. Verder ben je helemaal vrij om zelf een smaak samen te stellen.