Wat doet een kaakchirurg precies?

kaakchirurgie

Een kaakchirurg behandelt letsels van de beenderen en de weke delen zoals slijmvliezen en huid van het aangezicht. Daarbij behandelt deze chirurg ook goedaardige en kwaadaardige gezwellen in de mondholte en afwijkingen in het mondslijmvlies. Ook wanneer er gevolgen ontstaan van de behandelingen van kwaadaardige gezwellen, worden deze defecten door een kaakchirurg verholpen. Daarnaast behandelen zij ook aangeboren afwijkingen als een hazenlip. Behandelingen van kwaadaardige gezwellen en ernstig aangeboren afwijkingen vinden doorgaans plaats in de daarvoor gespecialiseerde centra.

Samenwerkingen van de kaakchirurg

Ook behandelt de kaakchirurg correcties in de stand van de kaken, dat vaak in samenwerking met een orthodontist gaat. De orthodontist zorgt er dan voor dat er een beugel geplaatst wordt die de tanden en kiezen in goede stand houden waarbij de kaakchirurg de kaken met een operatie in de correcte positie brengt. Daarnaast komen mensen met missende tanden of kiezen, of dragers van een kunstgebit ook langs de kaakchirurg. Dit gaat in samenwerking met de tandartsen die over vaardigheden betreft prothetische voorzieningen beschikken. De kaakchirurg zorgt er dan voor dat een kunstgebit op zijn plaats kan blijven zitten door implantaten aan te brengen en andere ingrepen in de mondholte.

Esthetische behandelingen

Esthetische aangezichtschirurgie wordt doorgaans ook door een kaakchirurg uitgevoerd. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan facelifts, botox, fillers, liphoekliften, ooglidcorrecties en een voorhoofdslift. Daarnaast worden ook gewrichtsklachten in de kaken en afwijkingen in de speekselklieren door een kaakchirurg behandelt. De meest voorkomende behandelingen van de kaakchirurg zijn echter het verwijderen van verstandskiezen en wortelpuntoperaties.

de kaakchirurg

De wortelpuntbehandeling

Wanneer er een ontsteking ontstaat aan de wortelpunt van je kiezen of tanden dan is het belangrijk dat je langs een kaakchirurg gaat. Deze ontsteking ontstaat bijvoorbeeld wanneer een kanaalvulling niet goed afsluit en er zo bacteriën bij de wortelpunten komen waardoor ontstekingen ontstaan. De ontsteking kan ook schade aan andere tanden of kiezen veroorzaken en gaat pas weg wanneer er een wortelpuntbehandeling wordt uitgevoerd. Wanneer je deze behandeling nodig hebt, is het zaak dat je een verwijsbrief van je tandarts hebt. Bij de kaakchirurg wordt dan een behandelplan opgesteld naar aanleiding van een gemaakte röntgenfoto. 

Het verwijderen van verstandskiezen

Verstandskiezen komen normaal gesproken pas laat door en staan helemaal achterin de mond. Hierdoor zijn ze soms lastig te onderhouden en schoon te houden. Daarnaast komen niet alle verstandskiezen mooi door. Wanneer de tandarts problemen constateert of voorziet ten aanzien van de verstandskiezen, dan wordt er vaak aanbevolen deze kiezen te laten trekken door een kaakchirurg. Het trekken van verstandskiezen gebeurt onder plaatselijke verdoving. Om een verstandskies te kunnen verwijderen wordt er een sneetje in het tandvlees gemaakt. Wanneer de kies onder het bot ligt, dan kan het zijn dat er ook een stukje bot verwijderd wordt. Daarop wordt de verstandskies los geduwd. Gezien de verstandskies en het gebied er omheen volledig verdoofd zijn, is de behandeling niet pijnlijk. De kaakchirurg zal de wond dan hechten met oplosbare hechtingen. In verwijderen van een verstandskies duurt gemiddeld ongeveer 15 minuten.