De allerlekkerste olijfolie is koudgeperst

olijfolie kopen

Iedereen gebruikt wel eens olijfolie. Om mee te bakken, om heerlijk je brood in te dippen of lekker als dressing over een frisse salade. De soort olijven die gebruikt worden bepalen welke kleur de olijfolie uiteindelijk krijgt. Soms wordt er ook nog een beetje kleurstof aan toegevoegd. Er zijn verschillende soorten olijfolie maar eigenlijk hoort de manier waarop het geperst is bij elke soort ongeveer hetzelfde te zijn. Lees verder over de juiste afwegingen voor je olijfolie gaat kopen.

Koudgeperste olijfolie

Eigenlijk worden alle olijfoliën, als deze van goede kwaliteit zijn, koudgeperst. Ook is het dan de bedoeling dat deze verder niet chemisch behandelt worden. Deze manier zorgt ervoor dat de olijfolie vitamines, voedingsstoffen en de allerbeste smaak behoudt. Dat we het nog steeds benoemen dat olijfolie koudgeperst is komt eigenlijk van vroeger. Dan werd in de loop van de dag de plek waar je de olijven kon persen steeds warmer. Als je dus vroeg kwam had was het nog koel en dan werden je olijven ‘koudgeperst’. Temperatuur had effect op de kwaliteit van de olijfolie dus vroeger had het wel degelijk meer status als er stond dat de olijfolie koudgeperst was. 

Extra Vierge

Extra vierge olijfolie is wel de meeste luxe onder de olijfolies. Vierge betekent maagdelijk, en extra vierge olijfolie is dus extra maagdelijk. Dit houdt in dat er dus zo min mogelijk mee is gebeurd vanaf het plukken tot het persen. Het beste is het als de olijven handgeplukt zijn en binnen 12 uur na het plukken worden geperst. Om bestempeld te mogen worden als extra vierge moet de olijfolie aan een paar voorwaardes voldoen. Een hiervan is dat ze zuurtegraad van de olie onder de o,8 moet liggen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de olijf olie koudgeperst is. Extra Vierge olijfolie is dus koudgeperste olijfolie. Extra vierge olijfolie kan niet te hoog worden verhit. Gebruik deze dus niet om mee te bakken maar eerder voor over een lekkere salade of als dip voor je brood.

Vierge

Vierge olijfolie is een jongere variant dan de extra vierge olijfolie. Deze olijfolie wordt ook, zoals dus eigenlijk alle soorten olijfolie, koudgeperst maar heeft een iet wat minder volle smaak dan extra vierge olijfolie. Dit betekent zeker niet dat de olijfolie daarom ook minder lekker is. Het verschil is alleen dat de toegestane zuurgraad wat minder strikt is dan bij de extra vierge olijfolie. Deze variant kun je ook beter niet gebruiken om mee te bakken maar is eveneens lekker over salades of pasta’s. 

olijfolie kopen

Flessen

Er is vaak een groot verschil in hoe de olijfolie wordt verpakt. Je hebt olijfolie in plastic flessen maar ook hele mooi flessen die je kunt hergebruiken. Sommige mensen kopen ook wel een los een mooie fles waar ze de gekochte olijfolie in overgieten. Tegenwoordig heb je ook winkels waar je je olijfolie elke keer weer opnieuw kunt bijvullen zonder elke keer een nieuwe fles te hoeven kopen. Als je olijfolie cadeau wilt geven is het wel een aanrader om het in een mooie fles te kopen. Soms kun je ook nog een leuke boodschap op de fles laten drukken.